Biodynamisk vinodling

Med respekt för kvalitet

”Respekt” är ett ideal.

Ett kvalitetsideal för jordbruksprodukter och processer.

När principerna och metoderna för biologiskt-dynamiskt jordbruk började genomföras på Weingut Loimer 2006 blev det även början på en rad upptäckter och slutsatser för Fred Loimer och hans team. Detta eftersom alla som engagerar sig i vinodling och tar ett ekologiskt och mentalt ansvar för jorden, växterna, djur och människor snart upptäcker att vardagen genomsyras av en inställning som Fred Loimer och en handfull av hans vinproducentkollegor kan beskriva med ett ord: respekt.

Att grunda en förening var nästa steg och år 2007: ”Respekt – biologiskt-dynamiskt inspirerad kvalitet” blev namnet på denna sammanslutning av vinmakare där var och en kände ett nära samband med idéerna bakom det biodynamiska tankesättet och antroposofins grundare Rudolf Steiner samt den moderna agroekologin.

”Vi främjar produktionsmetoder som skapar en hälsosam miljö med biologisk mångfald”, förklarar Respekt-vinmakaren Fred Loimer. ”Metoder som proaktivt skyddar våra växter och är effektiva och skonsamma.”

Fred Loimer är dock väl medveten om att det är i princip omöjligt att helt kopplas bort från dagens marknadsekonomi och moderna teknik. ”Oberoende och icke-dogmatisk” är de Respekt-mål som behöver uppfyllas – vilket ytterst innebär det mest enkla och naturliga sättet att driva ett hälsosamt och produktivt jordbruk. Och Loimer är övertygad om att den respektfulla behandlingen av grunderna i naturen medför naturliga viner med regional karaktär och typiska kännetecken.

Hur lever man lättsamt men ändå seriöst? Hur kan du ivrigt och fullt ut tillämpa ett biodynamiskt jordbrukande utan att bli sektliknande? Hur producerar man viner som det ligger djupa insikter bakom men som inte är skrytsamma? Hur förklarar man de nya Loimer-vinerna för vinexperter och deras anhängare utan att vara överdrivet pedantisk? Dessa och liknande frågor karaktäriserar vår professionella och vår privata vardag. Se det med egna ögon!

Hur känner man igen Respekt-viner?

Genom Respekt-loggan på etiketten. Den finns endast på viner som har certifierats enligt riktlinjerna för Respekt. Dessa viner är garanterat biodynamiskt producerade och uppfyller våra höga kvalitetsstandarder.

Lär dig mer om: Our Credo, Collectively for more individuality in our wines ladda ned pdf:en här.

Loimer Extra Brut

Nr 97038 

Ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, lime, kex och mandel. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

De hela druvklasarna pressades. Musten fisk stabilisera i upp till två dygn. Jäsningen skedde på ståltankar med naturliga jäststammar vid en temperatur av 18-20C i två till fyra veckor. Den andra, kolsyregivande jäsningen skedde på flaska.

169:-

Till Systembolaget

Loimer Lenz, Riesling 2016

Artikelnummer: 4350-01

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, gröna äpplen och lime.

Serveras vid 8-10°C som apritif eller till rätter av fisk och skaldjur.

99:-

Till Systembolaget

Loimer Zweigelt 2016

Nr 3036-01

750 ml

Dark carmine red. Doften är delikat och mycket elegant, typiska körsbär med en blommig beröring. På gommen kryddig-fruktig med mjuka tanniner och god längd. Ett vin av stort värde för pengarna. I slutet är det mycket förföriskt!

119:-